marți, 26 octombrie 2010

STRATEGIA UNIUNII EUROPENE DE SUPRAVEGHERE A INFECTIILOR ASOCIATE INGRIJIRILOR MEDICALE

La 5 aprilie 2005 Comisia Europeana a semnat la Luxemburg Declaratia privind Securitatea Pacientului care propune statelor membre elaborarea unor strategii care sa limiteze numarul si consecintele evenimentelor indezirabile asociate actului de ingrijire medicala.
La loc de frunte in asigurarea sigurantei pacientului sunt masurile de prevenire ale infectiilor asociate ingrijirilor de sanatate, mai cunoscute sub denumirea de infectii nosocomiale, infectii definite ca: “boala sau inflamatie determinate de prezenta unui agent patogen sau a produselor acestuia dobandita ca rezultat al expunerii pacientului la ingrijiri de sanatate sau la proceduri legate de sanatate”. Literatura medicala include in definitia infectiilor nosocomiale si sintagma: „infectie care sa nu fi fost prezenta la internarea bolnavului”, cu precizarea chiar si a timpului de minim 48 de ore de la internare.
Ingrijorarea Comisie Europene este legata de numarul tot mai mare de astfel de infectii asociate actului de ingrijire si de costul tratamentului acestor imbolnaviri. Se estimeaza ca in tarile UE prevalenta infectiilor nosocomiale este de 7%, iar incidenta lor trece de 5%, inregistrandu-se cam 5 milioane de cazuri cu o morbiditate de 11.000 infectii/1milion de locuitori/an. Spania, Grecia, Marea Britanie au o prevalenta a infectiilor nosocomiale in jur de 9%, in timp ce in Germania si Norvegia procentul nu trece de 5%.
Cele 5 milioane de imbolnaviri dau o mortalitate directa de 1%, (5000 decese anual), si o mortalitate indirecta de 2,7% pe an, (135.000 decese anual). Costurile sociale constau dintr-o morbiditate cu ITM care insumeaza 25 milioane de zile de concedii medicale prin prelungirea ingrijirilor pentru afectiunile initiale cu 4-6 zile.
Costurile pentru fiecare caz de infectie nosocomiala includ costuri directe (investigatii, explorari, tratamente antibiotice, costuri de personal si de spitalizare, dar si costuri indirecte (sociale, de recuperare, cele generate de boala sau deces si necuantificabile sau intangibile (durere fizica si psihica, suferinta, depresie etc.), toate insumand pentru tarile UE intre 13 si 24 miliarde de euro anual. In Marea Britanie de exemplu costurile tratamentului unei infectii nosocomiale variaza intre 2500 si 5200 de euro, in timp ce in celelalte tari europene costurile sunt intre 8-16000 de euro, dar ajung si la 60-100000 euro in anumite situatii.
Compatimentele care inregistreaza cele mai multe infectii nosocomiale sunt cele de Terapie Intensiva unde afecteaza 25-30% din pacienti, in serviciile de chirurgie unde afecteaza intre 15-20% de pacienti, procedurile de transfuzare de sange si componente sanguine (500.000 infectii posttransfuzionale anual in tarile UE), dar si sectii de boli respiraturii, urologie, obstetrica-ginecologie, psihiatrie.
Cercetari epidemiologice complexe desfasurate in mai multe spitale din Statele Unite in cadrul Proiectului SENIC (Study of Efficiency in Nosocomial Infection Control) au aratat ca masurile de control scad pana la 35% numarul de episoade de infectie asociata actului de ingrijire medicala in conditiile asigurarii componentelor de supraveghere intensiva:
1. organizarea serviciilor de supraveghere
2. organizarea programelor de control al infectiilor nosoconiale
3. epidemiolog in fiecare spital
4. cel putin o asistenta specializata in controlul infectiilor nosocomiale la 250 paturi
5. sistem de raportare a infectiilor de catre clinician (definitii de caz)
In cadrul supravegherii in plan european al infectiilor nosocomiale recomandarile Consiliului European constau din identificarea unor obiective pe plan local si national, dar cu urmatoarele precizari:
1. supravegherea sistemului trebuia sa fie sustinuta prin reguli clare intre parteneri de acces la datele pacientilor
2. supravegherea sistemului trebuie sa sigure securitatea si confidentialitatea datelor pacientului
Obiectivele de supraveghere pe plan local al infectiilor nosocomiale ar trebui sa cuprinda:
1. depistarea si urmarirea ratei incidentei infectiilor nosocomiale
2. compararea ratelor proprii cu cele ale altor unitati sanitare similare
3. adoptare de masuri corespunzatoare preventive de igiena si terapeutica
4. supravegherea evolutiei ecologiei microbiene locale
Obiectivele de supraveghere pe plan national al infectiilor nosocomiale ar trebui sa cuprinda:
1. descrierea si urmarirea epidemiologiei infectiilor nosocomiale pe plan national
2. compararea ratelor nationale cu cele ale altor unitati sanitare similare din alte tari
3. adoptare de practici si masuri preventive de igiena si terapeutica
4. utilizarea datelor din cadrul supravegherii in studii de identificare a riscurilor
Supravegherea infectiilor nosocomiale prin reteaua retelei HELICS (Hospitals in Europe for Infection Control through Surveillance), care cuprinde retelele nationale din Spania, Franta, Austria, Germania, Finlanda, Norvegia, Suedia, Marea Britanie, Belgia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Lituania, Slovacia precum si retele pilot din Ungaria, Croatia, Malta, Cehia si Italia.
HELICS beneficiaza de suportul D.G. Sanco din cadrul Comisiei Europene si include toate retelele din spitale, institutii de sanatate publica, etc. care colaboreaza impreuna pentru cunoasterea epidemiologiei si interventia in infectiile nosocomiale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu